Märken

Det finns flera olika märken på linsvätska och de flesta kan du köpa hos din optiker medan andra bara finns online. När man köper linser hos optikern första gången brukar man få tips om vilken typ av linsvätska man ska använda till linserna. Köper du dina linser online så brukar det gå att läsa sig till vad som ska användas. Men det finns som sagt en hel uppsjö av olika märken och vad som passar bäst får man prova sig fram till. Här kommer en lista på några av dem som är populärast.

Bausch & lomb

Detta är ett av de allra största märkena som finns på marknaden för linsvätska och är kanske det märke som har flest sorter. Den som säljer mest och lovordas av många är den dem kallar för ReNu Multi-Purpose. Det är en linsvätska som består av en så kallad isotonlösning. Den är till för att rengöra, förvara, återfukta och desinficera kontaktlinser. Man kan även lösa upp det som kallas för proteinrengöringstabletter i den. Sådana tabletter hjälper till att bevara linserna och göra rent dem från det fett och proteinlager som bildas på dem under användning. För dig som har extra torra och känsliga ögon är denna linsvätska ypperlig.

Alcon

En linsvätska från detta märke som heter Opti-free Express NoRub passar alla typer av mjuka kontaktlinser. Den är vad man kallar för ”gnuggfri” vilket betyder att man inte behöver röra vid linsen när man rengör den. Den uppfyller alla krav för rengöring, förvaring och desinficering av linser. När du köper denna linsvätska hos en optiker kan den ha andra namn. Det beror på att optikerkedjor ofta använder sig av ”branding”, de köper in linsvätska som de döper till ett eget namn för att den ska kännas unik för just deras butik. Men det är alltså samma. Några av de namn som denna linsvätska kan ha är; Eye Care Desinfection eller iWear All-in-1.

Consol

En av de mest populära linsvätskorna till ett billigare pris kommer från detta märke och heter Extend. Det är en effektiv men mild linsvätska som har extra lång hållbarhet eftersom att man kan använda en öppnad förpackning så länge som sex månader. Den har alla egenskaper som man vill ha; rengöring, sköljning, förvaring och desinficering av linser, både mjuka och hårda.