Lite kuriosa

1887 kom den allra första kontaktlinsen att se dagens ljus, redan då var det en man i tyskland som lyckats med att framställa en kontaktlins alltså. Dock var den extremt obehaglig och obekväm att använda eftersom att den var gjord i glas. På grund av det så gick den bara att använda ett par, tre timmar i taget och blev således aldrig någon hit.

Det skulle dröja till 1940-talet innan man började tillverka kontaktlinser som såldes i handeln. Även dessa var dock väldigt obekväma, man tillverkade dem i plexiglas och de täckte hela ögat. Lite som att ha ett glasögonglas inuti ögat, hårt och obehagligt. Men inom filmindustrin tillexempel var detta ett pris man fick betala. Senare, på 1950-talet kom så genombrottet, man kom på ett sätt att tillverka mjuka kontaktlinser. Nu kunde de bäras en hel dag utan problem och i överklassen slog det verkligen igenom. Nuförtiden finns det färgade kontaktlinser och även såna som ändrar utseendet på hela ögat.

Idag är nästan alla linser som säljs mjuka kontaktlinser som man rengör med linsvätska. Förr i tiden använde man saltlösning och kokning, en del gör det fortfarande men det tar inte bort alla bakterier.