Linsskötsel

Linsvätskan har alltså olika användningsområden, alla lika viktiga för din hälsa och för linsernas hållbarhet. Linser ska rengöras varje dag med linsvätska, både före isättning och efter uttag. Annars riskerar du sjukdomar, försämring av syn, hårda och torra linser som blir obehagliga att bära. Om man mot all förmodan någon gång befinner sig i en sits där man inte har tillgång till linsvätska och inte har med sig glasögon så finns det en akutlösning. Den går till så att man kokar en saltlösning. Saltlösningen består i att du kokar en liter vatten och häller i en tesked vanligt salt. Sedan rör du om och låter det svalna, när det är kallt kan du förvara linserna i så att dem inte förstörs.

Så gör man

Börja med att tvätta dina händer innan du gör något med dina linser överhuvudtaget. Det kan även vara bra att alltid ha en egen handduk att torka sig på som man enbart använder när man ska hantera linserna. Då håller den sig renare.

Ta fram linser och linsvätska, häll lite linsvätska i handflatan och lägg dit den första linsen. Häll på lite mer linsvätska och gnugga försiktigt med pekfingret i cirklar över linsen. Nu kan du sätta in den i ögat. Om det behövs kan du börja allt med att skölja ögat rent med linsvätskan. Upprepa samma procedur med lins nummer två så är det klart. Detta ska man alltid göra, både innan man sätter i dem och när man tar ut sina linser.

När man köper linsvätska så brukar det följa med ett etui som du ska förvara linserna i. Gör det inte det så går det att köpa separat för bara några kronor. När du ska lägga i linserna i etuiet för natten så lägger du dem först i sitt respektive fack, håll koll på höger och vänster. Sedan häller du på linsvätska så att det täcker linserna, det får inte bli för mycket bara för då kan linserna flyta upp och fastna i locket. Låt alltid etuiet vara utan linsvätska under dagen då du inte har linser i det. Rengör sedan etuiet med linsvätska innan du lägger i linserna på kvällen annars kan det bildas bakterier där.